Vaníliás puding~

2010. március 13.

Tejlekvár

Filed under: Receptek — Címkék: , , , — vaniliaspuding @ 13:39

TejlekvárAmi a spanyolnak Dulce de leche, az a franciának Confiture de lait. Magyarul talán tejlekvár lenne, de ki a fene asszociálna a tejről a karamellre?
Megesett, hogy pár nap eltéréssel két moksha.hu szerzőtől ugyanazt a receptet kaptam. Szerencsére már régóta terveztem, hogy készítek Dulce de leche-t, így megvolt az utolsó lökés.

Remous: Tejlekvár (Confiture de lait)

Amilyen egyszerű, olyan jó hasznát veszem, amikor valami egyszerű süteménytésztát turbózni kell. Kb. 400 g cukrozott sűrített tejet 1 órára beteszek a sütőbe 100-120 °C-ra. Ennyi. Üvegbe kaparom a karamellszerű masszát és almatortához (az almaszeletek alá) vagy sült almához, sült gyümölcshöz teszem, de sima fagyihoz díszíteni is kiváló.

Anais: Dulce de leche, az édes bűnbeesés

Bár nagy karamellimádó vagyok, sose gondoltam volna hogy házilag is ilyen egyszerű elkészíteni.
3 tubus cukrozott, sűrített tej szükséges hozzá. A sütőt előmelegítjük 220 fokra (gázsütőn ez a legmagasabb fokozatot jelenti.) Közben a sűrített tejeket egy kisebb jénaiba nyomkodjuk, majd a jénait egy nagyobb tepsibe helyezzük, és a tepsibe forralt vizet öntünk, úgy hogy a víz kb. a jénai közepéig érjen. Az egészet betakarjuk alaposan alufóliával, és 2 órára betoljuk a sütőbe. 30-40 percenként átkeverjük a krémet, ha szükséges pótoljuk a vizet.

A 2 óra leteltével kivesszük a jénait, hagyjuk kihűlni a krémet majd kis üvegekbe kanalazzuk, nekem két kisebb üveg lett tele. Palacsintatölteléknek, fagylaltszósznak, vagy kuglóf mellé is adhatjuk. Bár magában is isteni, és a reggeli tejeskávénknak sem árthat.

Vélemény? »

Még nincs hozzászólás.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Hozzászólás

Működteti a WordPress.com.